torstai 8. syyskuuta 2016

Porkkanaleipää

Parini vinkkaamana tein lehden porkkanasämpylä ohjeella gluteenitonta porkkanaleipää. Kokeilu oli onnistunut ja saimme oikein ihanan pehmeää ja hyvää porkkanapannuleipää. Tämä kuuluisi molempien kuukausien sly- osioon, koska käytin myös viime kuun paketista saamiani gluteenittomia kaurahiutaleita. Kiitos ohjeesta ja vinkeistä :)





Porkkanasämpylät (16 kpl) * Huom! Kursiivilla kirjoitetut ohjeet ovat tavallisten porkkansämpylöiden tekoon tarkoitetut ohjeet. Kohta yksi käy molempiin.

5 dl maitoa  
25 g hiivaa           (tai 1pss kuivahiivaa+psylliumjauhetta)
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
4 dl porkkanaraastetta (n. 4 porkkanaa)
1 dl vehnä- tai kauraleseitä       (tai gluteenittomia kaurahiutaleita)
10-12 dl vehnäjauhoja               (tai n. 10 dl gluteenitonta jauhoseosta)
50 g voita sulatettuna                 (tai 3/4 dl öljyä)


1. Kuori ja raasta porkkanat. Sulata voi.
2. Sekoita lämpimään maitoon kuivahiiva ja psylliumjauhe. Anna levätä 10min, kunnes seos on hyytelömäistä. Tai murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Hämmentele ja anna hiivan liueta kokonaan. Lisää suola, siirappi, porkkanaraaste, öljy, kaurahiutaleet ja puolet jauhoista sähkövatkaimella sekoittaen muutaman minuutin ajan. Lisää suola, siirappi ja porkkanaraaste.
3. Lisää loput jauhot ja vatkaa vielä muutaman minuutin ajan. Lisää leseet ja jauhoja vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa voisula. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
4. Kaada taikina leivinpaperilla päälle uunipannulle ja levitä se tasaisesti. Anna kohota 45 min. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja jaa se 16 osaan. Pyörittele palat porkkanan mallisiksi sämpylöiksi. Anna niiden kohota peitettynä lämpimässä n. 15 min. Voitele vedellä.
5. Paista 200 asteessa keskitasolla n. 20 min. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. 10 min. Anna jäähtyä leivinliinan alla, jotta saat pehmeitä sämpylöitä.

3 kommenttia:

  1. Terveellistä hyvää...kiitos 'lämpimäisistä' !
    n-h
    http://originaalisly.vuodatus.net

    VastaaPoista
  2. Ihanaa että tämäkin onnistunut gluteenittoman hyvin ja näyttää kyllä herkulliselta :P

    T:Slysi

    VastaaPoista